28 Μαΐου 2014

Από το Α ως το Ω τη μελισσούλα μου εγώ οδηγώ!!!


Η πραγματοποίηση της δραστηριότητας μας σήμερα έγινε μ' ένα διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο, τόσο για μένα, όσο και για τα παιδιά.
Η δραστηριότητά μας ήταν μία γλωσσική άσκηση, για την υλοποίηση της οποίας χρησιμοποιήθηκε το προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου BeeBot.

Τα προγραμματιζόμενα ρομπότ δαπέδου είναι ειδικά κατασκευασμένα ρομπότ για να χρησιμοποιούνται ακόμη και από μαθητές προσχολικής ηλικίας. Ο προγραμματισμός τους γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται επάνω τους και μπορούν να προγραμματιστούν για να κινούνται με ακρίβεια στο χώρο.

Tα ρομπότ αυτά έχουν, συνήθως, ένα φιλικό και ευχάριστο σχεδιασμό που ικανοποιεί τους μαθητές.
Τα παιδιά έτσι έρχονται αβίαστα σ' επαφή με την γλώσσα προγραμματισμού LOGO και τον αλγοριθμικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων.
Για την συγκεκριμένη δραστηριότητα χρειάστηκε ακόμη μία λεία επιφάνεια, χωρισμένη σε τετράγωνα, 24 καρτέλες με τα κεφαλαία γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, 4 καρτέλες με δισύλλαβες λέξεις και ένα ζάρι.


Τα παιδιά αρχικά έριχναν το ζάρι και όποιος τύχαινε τον μεγαλύτερο αριθμό, έπαιζε πρώτος!
Έπειτα, διάλεγε μία καρτέλα από τις 4 λεξούλες.
Η "Εβελίνα" (έτσι ονόμασαν τα παιδιά την μελισσούλα) έπρεπε να προχωρήσει και να σταματήσει σε όλα τα γράμματα της λέξης που είχε επιλέξει το παιδί..
Η μάθηση έγινε παιχνίδι και το παιχνίδι μάθηση!!!
  



Ευχαριστώ θερμά τον κ. Γιάννη Σαλονικίδη και την Θεοδώρα Σαμαρά για την ευγενική χορηγία του BeeBot και τις πολύτιμες οδηγίες τους...
καθώς και τις νηπιαγωγούς Σοφία Νίκα, Ευαγγελία Ταούλα και Μαρία Στεφανίδου για την άψογη συνεργασία μας στην υλοποίηση της δραστηριότητας!!!



9 σχόλια:

  1. Είδες, αστέρι, που το κατάφερες; Μπράβο, μπράβο, μπράβο!!! Καλά, κάνεις καταπληκτικές συνεργασίες!!! (Αν δεν ευλογήσουμε τα γένια μας...) Χα χα χα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Εφούλα!!!!!Τα είδαμε αυτά τα ρομποτικά παιχνίδια στα σεμινάρια Β επιπέδου και ζηλέψαμε!!!!!Τι ωραία που τα πραγματοποιήσατε στην τάξη!!!!Φαντάζομαι τα παιδάκια σου!!!!Θα μαγεύτηκαν!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό !!!!!
    Συγχαρητήρια Έφη μου για την πρωτότυπη δραστηριότητα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγχαρητήρια για την υλοποίηση της δραστηριότητας, εξαιρετική δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips