06 Δεκεμβρίου 2015

Ιδιότητες του ήχου ~ Ένταση
Την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τις ιδιότητες του ήχου και συγκεκριμένα με την ένταση!

Τραγουδήσαμε το "Φεγγαράκι μου λαμπρό" δυνατά και σιγά, αναφερθήκαμε στις έννοιες forte και piano, συνοδεύσαμε το τραγούδι με τα μουσικά όργανα της τάξης, άλλοτε δυνατά και άλλοτε σιγά, είδαμε εικόνες μαέστρου, αναφερθήκαμε στην κίνηση του χεριού του, γίναμε και οι ίδιοι μαέστροι και τραγουδήσαμε το ίδιο τραγούδι με βάση τις οδηγίες του μαέστρου..Πώς όμως μπορούμε να αποδώσουμε με το σώμα μας την ένταση του ήχου;;
Έτσι, περπατήσαμε σαν ελέφαντες με μεγάλα και βαριά βήματα για να αποδώσουμε το δυνατά (forte) και σαν γατούλες με μικρά βήματα στις μυτούλες των ποδιών για να εκφράσουμε το σιγά (piano).


Με αφορμή τα βήματα του ελέφαντα και της γατούλας, κόψαμε αποτυπώματα του πέλματος τους και φτιάξαμε ο καθένας την δική του παρτιτούρα, αποδίδοντας την ένταση. Τα αποτυπώματα του ελέφαντα αντιστοιχούν στο δυνατά (forte), ενώ τα αποτυπώματα της γάτας στο σιγά (piano).
Έπειτα, στο τυμπανάκι ο καθένας έπαιξε την δική του παρτιτούρα..

Η ένταση του ήχου όμως έχει πολλές διαβαθμίσεις..
Αφού ακούσαμε τον ήχο τρένου , αναφερθήκαμε στην αύξηση της έντασης του ήχου (crescendo) και στην μείωση της έντασης (decrescendo). 

Με την φωνή μας αναπαραστήσαμε την ένταση του ήχο του τρένου, που αυξάνεται καθώς το τρένο πλησιάζει και μειώνεται καθώς το τρένο απομακρύνεται!

Σημαντική είναι η γραφική απεικόνηση των ιδιοτήτων του ήχου και έτσι αποδώσαμε γραφικά την μείωση της έντασης του ήχου..


Και επειδή πλησιάζουν Χριστούγεννα συνδυάσαμε τις μουσικές μας δραστηριότητες με την αγαπημένη γιορτή των παιδιών
 (αλλά και των μεγάλων!)

Διαβάσαμε το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά
"Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα" , 

ακούσαμε τα κάλαντα της Πελοποννήσου
τα κάλαντα της Κρήτηςτα κάλαντα της Θράκηςτα κάλαντα της Θεσσαλίαςτα κάλαντα της Κέρκυραςτα κάλαντα της Κύπρουτα κάλαντα της Μυτιλήνηςτα κάλαντα της Μακεδονίαςτραγουδήσαμε με τα τριγωνάκια μας και παίξαμε με την ένταση του ήχου...

...και επειδή η μάγισσα Φρικαντέλα αγάπησε τα κάλαντα και έγινε καλή, την τοποθετήσαμε μέσα σε τριγωνάκια και την φτιάξαμε στολιδάκι για το χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας!!

3 σχόλια:

  1. Πω πω τι ωραίες και δημιουργικές δράσεις που κάνατε Έφη μου! Όλα απίθανα και καταπληκτικά! Πολύ μου άρεσε η δραστηριότητα με τα αποτυπώματα της γάτας και το παίξιμο της παρτιτούρας...!!!!!!! Μπράβο σας εξαιρετική δουλειά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια και καλά οργανωμένα όλα, Εφάκι!!! Λάτρεψα όμως τις πατούσες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίες οι παρτιτούρες σας Έφη! Καλές δημιουργικές χριστουγεννιάτικες συνέχειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Αν όλα τα παιδιά της γης....Kids of World.. Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips