05 Μαρτίου 2016

Μουσικά όργανα του κόσμου ~ Μουσικά όργανα στην αρχαία Ελλάδα


Η  ενασχόλησή μας με τα μουσικά όργανα της τάξης, αλλά και της ορχήστρας μας κίνησε το ενδιαφέρον για ν' ασχοληθούμε και να γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα του κόσμου, αλλά και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες!

Mέσα από την παρακάτω παρουσίαση ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με τα μουσικά όργανα του κόσμου, την χώρα προέλευσής τους, αλλά και τον ήχο που παράγουν!




Μουσικά Όργανα του Κόσμου from Έφη Μπακή


Παίξαμε online ένα παιχνίδι που βρήκαμε στο αποθετήριο του Φωτόδεντρου, όπου έπρεπε ν' ακούσουμε το ηχόχρωμα του κάθε μουσικού οργάνου και να το τοποθετήσουμε στην χώρα προέλευσής του.



Στο τέλος βρήκαμε στο παγκόσμιο χάρτη τις χώρες, απ' όπου προέρχονται τα διάφορα μουσικά όργανα και τα τοποθετήσαμε...


κάναμε ατομικά και την παρακάτω εργασία..










Ακολούθησε ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα και την ζωή των αρχαίων Ελλήνων, όπου η μουσική κατείχε εξέχουσα θέση!!!

Μέσα από την εκπαιδευτική πύλη Ακολούθησε τον Οδυσσέα, η οποία απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική μας κληρονομιά, γνωρίσαμε τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, παρατηρήσαμε ομοιότητες και διαφορές με τα σύγχρονα μουσικά όργανα και διαπιστώσαμε πως η μουσική ήταν συνυφασμένη με την ζωή τους και τους συνόδευε σε κάθε περίσταση της ζωής!

Στις θεματικές της εκπαιδευτικής πύλης ανακαλύψαμε σπουδαίο υλικό, που έκανε το ταξίδι μας πιο περιπετειώδες και μαγικό..
Δύο αρχεία του (πρώην) Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων..
εδώ


Επίσης, η παρουσίαση της Έλενας Καράμπελα μας βοήθησε να διαπιστώσουμε πως και οι αρχαίοι Έλληνες κατηγοριοποιούσαν τα μουσικά όργανα στις 3 μεγάλες οικογένειες, τα έγχορδα, τα πνευστά και τα κρουστά!!


μουσικα οργανα στην αρχαια ελλαδα from petroulapapada

Μέσα από το ακόλουθο βίντεο γνωρίσαμε τις εννέα Μούσες, τις κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, που ήταν προστάτιδες της ποίησης, των τεχνών και της μουσικής!!



Αναφερθήκαμε στα αγγεία, στην χρήση τους, αλλά και στην εξωτερική διακόσμησή τους...έτσι κάπως οδηγηθήκαμε να φτιάξουμε τα δικά μας αγγεία, που απεικονίζουν μία μούσα, που παίζει το πιο διαδεδομένο μουσικό όργανο των Αρχαίων Ελλήνων την λύρα!!!



Τελευταίος μας σταθμός σ΄αυτό το ταξίδι μας στην Αρχαία Ελλάδα ήταν οι 12 Θεοί του Ολύμπου και ειδικότερα ο θεός της μουσικής ο Απόλλωνας!!



Μάθαμε τον μύθο που αναφέρει πως ο Ερμής αμέσως μετά την γέννησή του σε ένα σπήλαιο της Κυλλήνης, έκλεψε κρυφά τα βόδια που φυλούσε ο Απόλλωνας. Βλέποντας έξω από το σπήλαιο μια χελώνα, αφαίρεσε το όστρακό της, στερέωσε πάνω του χορδές από έντερο βοδιού και έτσι κατασκεύασε την λύρα. Όταν ο Απόλλωνας ανακάλυψε την κλοπή και παραπονέθηκε στον Δία, ο Ερμής προσέφερε την λύρα στον Απόλλωνα ο οποίος μαγεύθηκε από τον ήχο της.

Φτιάξαμε τις δικές μας λύρες




και μεταμφιεστήκαμε σε Θεούς Απόλλωνες, έτοιμοι για να μαγέψουμε με την μουσική μας!!!












Καλό Σαββατοκύριακο!!

2 σχόλια:

 

Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips