10 Μαΐου 2016

Μέσα μαζικής μεταφοράς, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Μπάκι το Φιδάκι


Τους προηγούμενους μήνες γνωρίσαμε τα Μέσα μαζικής μεταφοράς και μάθαμε βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής..

Σήμερα σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις δραστηριότητές μας..

Ομαδοποιήσαμε τα μέσα μεταφοράς στις 3 κατηγορίες, ανάλογα με την περιοχή που κινούνται, θάλασσα, στεριά, αέρα, με την βοήθεια του λογισμικού Kidspiration και την λειτουργία drag@drop.







Σε φύλλο εργασίας της Τάνιας Μάνεση, κόψαμε και κολλήσαμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσθέτοντας και όσα κινούνται στις σιδηροδρομικές γραμμές.








Φτιάξαμε τρισδιάστατα λεωφορεία
 (τo πατρόν από το Los Ninos..)







 Τέλος, με την αγαπημένη μας μελισσούλα, το Beebot, εξασκηθήκαμε στις έννοιες δεξιά-αριστερά. Ένα αφρώδες ζάρι με τις 3 περιοχές κίνησης των μεταφορικών μέσων (θάλασσα, στεριά, αέρας) μας καθόριζε τον τόπο κίνησης του μεταφορικού μέσου.
 Έπειτα, έπρεπε να βρούμε το αντίστοιχο μεταφορικό μέσο, που κινείται στην συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο όμως ήταν δική μας επιλογή.
Κάθε φορά, το Beebot ακολουθούσε τον διάδρομο και επέλεγε αριστερά ή δεξιά το σωστό μεταφορικό μέσο.




Σαν επακόλουθο της ενασχόλησής μας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήρθε η κυκλοφοριακή αγωγή.

Μέσα από το εκπαιδευτικό λογισμικό 
"Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια" παίξαμε διάφορα παιχνίδια, όπως:

  • Τοποθετήσαμε τα σήματα και τους πεζούς στις σωστές θέσεις.






  • Φτιάξαμε παζλ με εικόνες σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς






  • Παίξαμε παιχνίδια μνήμης με τα μέσα μεταφοράς




  • Χρωματίσαμε τα σήματα του Κ.Ο.Κ.





  • Γνωρίσαμε τα σήματα του Κ.Ο.Κ.




  • Ακούσαμε το τραγούδι  "Στην πόλη περπατάω" 





  • Είδαμε βίντεο με σήματα, οδηγούς, οχήματα, επιτρεπτή και μη επιτρεπτή οδηγητική και κυκλοφοριακή συμπεριφορά




  • Παρατηρήσαμε εικόνες και επιλέξαμε την σωστή




Στο λογισμικό Kidspiration ταξινομήσαμε τα σήματα ανάλογα με το σχήμα τους και έπειτα τα ομαδοποιήσαμε σε 3 κατηγορίες (αναγγελίας κινδύνου, απαγορευτικά, υποχρεωτικά)





Φτιάξαμε ατομικούς σηματοδότες



Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην οδηγητική μας συμπεριφορά ως ποδηλάτες!
 Το βιβλίο "Ο φίλος μου ο ποδηλατάκιας" με ήρωα τον Κωστάκη, μας βοήθησε να γνωρίσουμε τον ασφαλή τρόπο μετακίνησης μας με ποδήλατο.




Μπορείτε να το βρείτε και σε pdf αρχείο εδώ

Ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας, που υπάρχει στο βιβλίο, τον εαυτό μας πάνω στο ποδήλατο









Και τοποθετήσαμε στον Κωστάκη, τον ήρωα του βιβλίου, κράνος, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες για μια ασφαλή βόλτα!



Στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής αγωγής εντάξαμε και το παιχνίδι "Μπάκι το κυκλοφοριακό φιδάκι" - Traffic Snake Game (TSG)




"Το Παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι (ΠΚΦ) – Traffic Snake Game (TSG), όπως είναι η ακριβής ονομασία στα Αγγλικά – αποτελεί μία καμπάνια για την ενθάρρυνση της μετάβασης προς και από το σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, ενώ τα παιδιά και οι γονείς τους είναι η κύρια ομάδα στόχου. Η καμπάνια συνίσταται σε ένα παιχνίδι το οποίο είναι εύκολο στην υλοποίησή του. Πέρα από το παιχνίδι, κάθε σχολείο που συμμετέχει ενθαρρύνεται ώστε να διοργανώσει άλλες δράσεις και να παρέχει εκπαίδευση γύρω από τα ζητήματα της κινητικότητας, της κυκλοφοριακής αγωγής, του περιβάλλοντος και της υγείας.
Ξεκινώντας ως ένα σχετικά μικρό έργο στη Φλαμανδία (Βέλγιο), το ΠΚΦ εξελίχθηκε με τα χρόνια σε μία πανευρωπαϊκή καμπάνια, καθώς όλο και περισσότερα σχολεία σε άλλες χώρες άρχισαν να παίζουν το παιχνίδι. Τα στοιχεία έδειξαν ότι μέσω του παιχνιδιού αυξήθηκαν σημαντικά οι αειφόροι τρόποι μετακίνησης αλλά και περιορίστηκαν οι εκπομπές του CO2. Ρίξτε μία ματιά στο βίντεο που έχει παραχθεί σχετικά με το πώς υλοποιείται η καμπάνια."
 (πηγή : http://www.trafficsnakegame.eu/greece/ )





Η διάρκεια του παιχνιδιού θα είναι 2 εβδομάδες.. Ένα τεράστιο πανό 4 μέτρων με τον Μπάκι το φιδάκι και πολλά πολύχρωμα αυτοκόλλητα έφτασαν στο νηπιαγωγείο μας! 
Αφού προηγήθηκε η μέτρηση των παιδιών που έρχονται στο νηπιαγωγείο μ' ένα αειφόρο μεταφορικό μέσο, 3 εβδομάδες πριν, υπολογίσαμε μ' ένα εργαλείο υπολογισμού που μας παρείχε το πρόγραμμα τον στόχο μας, με μια αύξηση 20% του αρχικού ποσοστού των αειφόρων μετακινήσεων των μαθητών προς το νηπιαγωγείο. 

Καθημερινά, τα παιδιά που έρχονται στο νηπιαγωγείο με τα πόδια, με το ποδήλατο, με λεωφορείο ή 2-3  παιδιά που κάνουν από κοινού χρήση αυτοκινήτου, κολλάνε ένα μικρό πολύχρωμο αυτοκόλλητο στο μεγάλο πράσινο κυκλάκι. Ο στόχος μας είναι 9 μικρά πολύχρωμα αυτοκόλλητα σ' ένα πράσινο κυκλάκι καθημερινά. 


Και το παιχνίδι συνεχίζεται 
μέχρι να γίνει η πόλη μας όμορφη !! 








1 σχόλια:

  1. Όλες σας οι δραστηριότητες προσεκτικά οργανωμένες, διασκεδαστικές και, φυσικά, με χρήση ΤΠΕ στο full!!!! Έγραψες, Εφάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips