23 Ιανουαρίου 2017

E-twinning program: "Kids advertising healthy food"


Kids advertising healthy food. 
Ένα e-twinning  πρόγραμμα για την διαφήμιση και την υγιεινή διατροφή μεταξύ 12 ευρωπαϊκών νηπιαγωγείων. 
Στόχοι έργου και δημιουργία λογότυπου ομάδας.
Η σχολική χρονιά 2016-2017 ξεκινάει με ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning σχετικό αυτή τη φορά με την διαφήμιση :
Ένα έργο που καλλιεργεί τον κριτικό εγγραμματισμό παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επαφή των μαθητών με τις βασικές έννοιες της υγιεινής διατροφής, με πολυτροπικά κείμενα (διαφημίσεις) που αναφέρονται σε αυτές καθώς και η αποδόμηση και ανασύσταση τους είναι ο βασικός άξονας του προγράμματος. 
Μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις και δραστηριότητες ενταγμένες στο πρόγραμμα eTwinning, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με πολλούς τρόπους αναπαράστασης της πληροφορίας, θα εκπαιδευτούν στο πώς να αναλύουν και να αναπτύσσουν κριτική στάση σε επίπεδο υγιεινής συμπεριφοράς, θα παράγουν τα δικά τους διαφημιστικά μηνύματα χρησιμοποιώντας ψηφιακό υλικό και νέες τεχνολογίες.

Οι στόχοι του προγράμματός μας είναι :
  • Να γνωρίσουν βασικές έννοιες υγιεινής διατροφή
  • Να γνωρίσουν τι είναι διαφήμιση, τις μορφές της (ως προς το µέσο ενημέρωσης και ως προς το περιεχόμενο), να διακρίνουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε διαφημίσεις (να συγκρίνουν, να κατηγοριοποιήσουν)
  • Να κατανοήσουν τον σκοπό που χρησιμοποιείτε καθώς και ορισμένα από τα είδη της διαφήμισης(κοινωνική, καταναλωτική)
  • Να κατανοήσουν την χρήση της Γλώσσας στη Διαφήμιση και δομικά χαρακτηριστικά της (κεντρικό διαφημιστικό μήνυμα, ορθολογική τεκμηρίωση της υπόσχεσης-reason why, ύφος, Σλόγκαν)
  •  Να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με τα Διαφημιστικά μέσα (Τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφος, Τύπος, αφίσες, Διαδίκτυο, φυλλάδια, κ.ά)
  •  Να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά µιας διαφήµισης ως μέσο παραπλάνησης, πληροφόρησης ή κοινωνικής ευαισθητοποίησης και να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής παρατήρησης εντοπίζοντας τα πρότυπα και τα στερεότυπα που προβάλλονται σε σχέση με την διατροφή.
  • Να αναπτύσσουν επιχειρήματα και να συµµετέχουν ενεργά σε µια συζήτηση.
  • Να επεξεργάζονται δεδομένα και να παράγουν διαφημιστικά μηνύματα με τους συμμαθητές τους με τη χρήση ψηφιακού υλικού και νέων τεχνολογιών.
  • Να συνεργάζονται µε τους συµµαθητές τους, να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν μέσα από δράσεις όπως ερευνητικές εργασίες, ομαδικές παρουσιάσεις, ανάλυση αποτελεσμάτων, καταγραφή συμπερασμάτων με τη χρήση συνεργατικών εργαλείων web2.0 από το περιβάλλον κοινωνικής δικτύωσης e twinning.
  • Να γνωρίσουν διατροφικές συνήθειες και προϊόντα άλλων χωρών και τόπων καθώς και πως προβάλλονται στο καταναλωτικό κοινό μέσα από τα διαφορετικά είδη διαφημίσεων.
Τα μέλη του προγράμματος είναι 12 νηπιαγωγεία από Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία και Ελλάδα.


Ξεκινώντας το έργο η πρώτη συνεργατική μας δράση ήταν η εύρεση του τίτλου. Ζητήθηκε από τα μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία στην ιστοσελίδα: www.easypolls.net.


 Ο τίτλος του έργου μας : 
«Kids advertising healthy food »
                     (με μια μικρή διόρθωση)


Επόμενη δράση η δημιουργία του λογότυπου του έργου. Η ιδέα βασίστηκε στα χρώματα των τροφών και στην μετάδοση της πληροφορίας. Η πρόταση μιας νηπιαγωγού  από το νηπιαγωγείο Κεντριού (στην οποία συμφωνήσαμε όλοι) μεταμορφώθηκε σταδιακά στο τελικό μας λογότυπο. Η εικόνα ταξίδεψε από όλα τα νηπιαγωγεία, με μία καθορισμένη σειρά, τα οποία πρόσθεταν και από ένα στοιχείο πάνω σε αυτήν !

Το αρχικό σχέδιο του λογότυπουΤο κόκκινο χρώμα και τα μήλα από το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών


Η ντουντούκα από το Νηπιαγωγείο Κεντριού

Το κίτρινο χρώμα και τα λεμόνια από το νηπιαγωγείο της Λιθουανίας

Το επόμενο χρώμα ήταν το πορτοκαλί και το δικό μας νηπιαγωγείο έπρεπε να σχεδιάσει φρούτα ή λαχανικά πορτοκαλί. Αφού είδαμε εικόνες με πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά τα παιδιά αποφάσισαν να ζωγραφίσουν πορτοκάλια, που είναι νόστιμα και ζουμερά!

Το πορτοκαλί χρώμα από το 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης

Το μπλε χρώμα και τα μύρτιλλα από το νηπιαγωγείο Προσοτσάνης


Το πλαίσιο της εικόνας από το Νηπιαγωγείο Πυλαίας


Το μοβ χρώμα με τα σταφύλια από το νηπιαγωγείο της Πορτογαλίας

Τα δύο παιδιά από το Νηπιαγωγείο της Ρουμανίας


Το άσπρο χρώμα από το Νηπιαγωγείο της Σερβίας


 Το πράσινο χρώμα με τα αχλάδια από το 56 νηπιαγωγείο ΘεσσαλονίκηςΤα παιδάκια από το 14ο Νηπιαγωγείο Σερρών


Και ο τίτλος του έργου από το 2ο Νηπιαγωγείο ΜουδανιώνΤο λογότυπό μας πήρε την θέση του και πλέον η ομάδα ξεκινάει για δημιουργικές δράσεις που θα την ταξιδέψουν στην μαγεία της διαφήμισης της υγιεινής διατροφής ! Ελπίζουμε να μας συντροφέψετε και σε αυτό το ταξίδι !
Ξεκινάμε ….0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Αν όλα τα παιδιά της γης....Kids of World.. Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips