12 Φεβρουαρίου 2017

Teachers4Europe "Ταξίδι στην Ευρώπη με κλασικούς παραμυθάδες"


Γνωριμία με το πρόγραμμα Teachers4Europe-
Ανάγνωση του βιβλίου «Τα αστέρια της Ευρώπης»

Φέτος έχουμε την τύχη με τους μικρούς μου μαθητές να υλοποιούμε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το "Teachers4Europe"!
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος Teachers4Europe, ο σκοπός του προγράμματος είναι 

"να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των εξελίξεων των Ευρωπαϊκών θεμάτων και να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων και αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών." (πηγή: http://www.teachers4europe.gr/ )


 Για την γνωριμία των μαθητών με το πρόγραμμα Teachers4Europe, επιλέχθηκε μία κούκλα κουκλοθεάτρου, που ονομάστηκε «Ευρώπη». Η Ευρώπη ήρθε στην τάξη για να μας διαβάσει το βιβλίο «Τα αστέρια της Ευρώπης», ένα βιβλίο από το υλικό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που εδρεύει στην Αθήνα.







 Μετά την ανάγνωση της ιστορίας ακολούθησε συζήτηση για τα κοινά στοιχεία των λαών της Ευρώπης. Η ιστορία ενθουσίασε τους μαθητές και ζήτησαν να παρακολουθήσουμε την ιστορία και στο DVD, που συμπεριλαμβάνονταν στο υλικό. Ακολούθησε η πρώτη ομαδική εργασία, όπου οι μαθητές ζωγράφισαν μέσα σε αστεράκια ό,τι τους έκανε εντύπωση από το συγκεκριμένο βιβλίο. Τα αστεράκια κολλήθηκαν σε χαρτόνι κάνσον και η εργασία τοποθετήθηκε σε εμφανές σημείο μέσα στην τάξη. 




Κατόπιν, επικοινωνίας με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, απεστάλησαν για όλους τους μαθητές του νηπιαγωγείου από ένα βιβλίο «Τα αστέρια της Ευρώπης», από έναν χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από ένα ανοιγόμενο έντυπο μήκους των θαλάσσιων οργανισμών και ψαριών για την ενδεδειγμένη αλιεία και κατανάλωσή τους , καθώς και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι «Στον Αστερισμό της Ευρώπης».


Χάρτης και σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφίσα προγράμματος

Αρχικά, οι μαθητές παρατήρησαν στην υδρόγειο σφαίρα και μέσω του προγράμματος Google Earth, τις πέντε ηπείρους. Γνωρίσανε την Ευρώπη από ψηλά, όπως φαίνεται από το διάστημα.



Μέσα από τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντόπισαν αρχικά την χώρα μας και έπειτα τις χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. Μέτρησαν τις χώρες και ανακάλυψαν πως είναι 28.




Χωρισμένοι σε ομάδες των τεσσάρων παιδιών, εργάστηκαν σε ατομικό φύλλο εργασίας στα τραπέζια, αλληλεπιδρώντας, με σκοπό τον εντοπισμό και την χρωματική αποτύπωση των χωρών, που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Παρατήρησαν στον βιντεοπροβολέα την σημαία της Ε.Ε., μέτρησαν τα αστέρια στην σημαία και διαπίστωσαν πως είναι 12. Ακολούθησε η παρατήρηση του logo του προγράμματος “Teachers4Europe” και οι μαθητές εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με την σημαία της Ε.Ε. Αποφασίσαμε στην ολομέλεια να δημιουργήσουμε την δική μας αφίσα για το πρόγραμμα. 

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες των τριών παιδιών, ανατέθηκαν οι ρόλοι σε κάθε ομάδα και η δραστηριότητα συνεχίστηκε στα τραπέζια εργασίας.




Την επόμενη μέρα παρουσιάστηκαν στους μαθητές διάφορα παραμύθια από την κλασική λογοτεχνία. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, καθώς γνώριζαν κάποια από αυτά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους συγγραφείς των βιβλίων και στην χώρα προέλευσής τους. Φωτογράφισαν τα εξώφυλλα των βιβλίων και τα εκτύπωσαν σε μικρό μέγεθος, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν στην αφίσα.




Σε επόμενη φάση οι μαθητές συμφώνησαν για την τελική εικόνα της αφίσας και τραβώντας φωτογραφίες καρέ-καρέ δημιουργούσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος, οι φωτογραφίες και τα αρχεία ήχου τοποθετήθηκαν στο πρόγραμμα Windows Movie Maker και δημιουργήθηκε το πρώτο βίντεο του προγράμματος με την τεχνική Stop Motion.


2 σχόλια:

  1. Έφη εύχομαι καλή αρχή στο Ευρωπαϊκό σας ταξίδι και πιστεύω οι μικροί παραμυθάδες να πρωτοτυπήσουν στα μονοπάτια της Ευρώπης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Έλενα!!! Ελπίζουμε το ταξίδι μας να είναι μαγευτικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips