29 Ιουνίου 2018

Greek day against bullying at school, International Day for the Elimination of Racial Discrimination



Στην συνέχεια του e-twinning προγράμματός μας "Together for our world" ασχοληθήκαμε με την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Ειδικότερα, η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.  Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Πηγή:: http://www.alfavita.gr/ 

Στο δικό μας σχολείο οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο στο YouTube της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση, που αποτελεί μία διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού "Ο Μυτόγκας" της Ειρήνης  Καμαράτου-Γιαλλούση και αναφέρεται στον σχολικό εκφοβισμό,





καθώς και τα "Μπαλόνια της φιλίας" και την "Μόνα στο καινούριο σχολείο" 



Έπειτα, σε φύλλο εργασίας ζωγράφισαν τον ευτυχισμένο Μιχάλη, την χαρούμενη Μόνα και τα μπαλόνια της φιλίας με τα ονόματα ή τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των φίλων τους!

Greek day against bullying from Έφη Μπακή

Ανάλογες δράσεις μοιράστηκαν μαζί μας οι μαθητές από την Λιθουανία!



Ακολούθησε η συνεργατική μας δράση, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων έγραψαν σε κοινό τοίχο (padlet) τι σημαίνει με μία λέξη ο όρος σχολικός εκφοβισμός..


Όλες οι λέξεις συγκεντρώθηκαν και αποτέλεσαν στην αγγλική γλώσσα ένα συννεφόλεξο (world cloud)!



Μία ακόμη σημαντική Παγκόσμια Ημέρα με την οποία ασχοληθήκαμε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία στο πρόγραμμα μας ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία έχει καθιερωθεί να είναι η 21η Μαρτίου ( http://www.unesco.gr )!

Κοινή αφετηρία των δράσεων μας ήταν η ανάγνωση του γνωστού σε όλους μας βιβλίου του McKee David "'Ελμερ, ο παρδαλός ελέφαντας"


Λίγα λόγια για το βιβλίο: 
Ένας παρδαλός ελέφαντας που είναι η χαρά της παρέας, αποφασίζει να κάνει κάτι για να πάψει να είναι διαφορετικός. Κυλιέται στην λάσπη και παύει να έχει όλα εκείνα τα υπέροχα χρώματα. Όμως η παρέα του γρήγορα βαριέται χωρίς τον διαφορετικό Έλμερ. Η βροχή όμως χαλάει το καμουφλάζ του Έλμερ και τα άλλα ελεφαντάκια τρελαίνονται στα γέλια.

Σε κοινό τοίχο padlet όλα τα μέλη του προγράμματος ανεβάσαμε αφίσες, που έφτιαξαν τα παιδιά με ελέφαντες τόσο ίδιους, αλλά τόσο διαφορετικούς!

10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης


Νηπιαγωγείο Πορτογαλίας



Νηπιαγωγείο Λιθουανίας

Το Νηπιαγωγείο της Λιθουανίας μας εξέπληξε με την πρωτότυπη αφίσα του, με τα τόσο ίδια, αλλά διαφορετικά αυγά, μιας και διανύαμε την περίοδο του Πάσχα..

Στο πλαίσιο των φυλετικών διακρίσεων δώσαμε έμφαση στα στερεότυπα μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών..Σ' ένα κοινό καμβά στο linoit.com αναρτήσαμε τις δραστηριότητες των αγοριών και των κοριτσιών, που είναι τόσο διαφορετικές, αλλά τόσο ίδιες.. 

Συγκεκριμένα, το δικό μας σχολείο δημιούργησε ομαδικό Venn διάγραμμα με τη τεχνική του κολάζ, όπου τα αγόρια και τα κορίτσια έκοψαν και κόλλησαν στην ανάλογη περιοχή τα παιχνίδια που παίζουν μόνο τα αγόρια, μόνο τα κορίτσια ή όλοι μαζί!



και με την δημιουργικότητα του συναδέλφου μου Γιώργου Παναγιωτίδη τα παιδιά συνέθεσαν και τραγούδησαν για τα στερεότυπα των δύο φύλων σχετικά με τα παιχνίδια και το σχολείο μας απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Μουσικό Βίντεο Κλιπ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ  ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»

και συνεχίζουμε....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips