Το ταξίδι μας στην Ευρώπη συνεχίστηκε μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου της Σέλμα Λάγκερλεφ «Οι περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον». Η Σέλμα Λάγκερλεφ μέσα από το βιβλίο της μας ταξιδεύει βόρεια στην Σουηδία. Η «Ευρώπη», η γαντόκουκλά μας, έρχεται και μας παρουσιάζει το βιβλίο με το οποίο θ’ ασχοληθούμε, καθώς και μας δείχνει στον χάρτη που βρίσκεται η Σουηδία. Εκεί οι μαθητές επικολλούν την σημαία της Σουηδίας και την φωτογραφία της Σουηδής συγγραφέα.
Ακολουθεί η ανάγνωση του παραμυθιού, ο σχολιασμός του και η αποτύπωση των εντυπώσεων των παιδιών σε φύλλο εργασίας.
Με αφορμή την ανάγνωση του παραμυθιού, το ενδιαφέρον των παιδιών στράφηκε προς τα αποδημητικά πουλιά και συγκεκριμένα το ταξίδι που έκαναν οι αγριόχηνες προς την Λαπωνία. Σε χάρτη παρατηρήσαμε σχηματοποιημένο το ταξίδι και αναφερθήκαμε σε ορολογίες προσανατολισμού, όπως Βορράς-Νότος.
Διαπιστώσαμε πως το καλοκαίρι τα αποδημητικά πουλιά στην Βόρεια Ευρώπη μεταναστεύουν για πιο βόρειες περιοχές, όπως είναι η Λαπωνία και το φθινόπωρο επιστρέφουν πίσω. Το ίδιο και στην Ελλάδα το φθινόπωρο τα αποδημητικά πουλιά μεταναστεύουν προς νοτιότερες περιοχές και την άνοιξη επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Έπειτα, βρήκαμε εικόνες στο διαδίκτυο με αποδημητικά πουλιά και οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδι παρατήρησης και μνήμης που ετοίμασα στο online πρόγραμμα LearningApps.org
Οι μαθητές θέλησαν να γνωρίσουν καλύτερα την χώρα της Σουηδίας. Εντοπίσαμε στο χάρτη σημαντικές πόλεις της Σουηδίας και με την βοήθεια του Internet βρήκαμε εικόνες από αυτές τις πόλεις. Παρατηρήσαμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και αναφερθήκαμε στα γεωμορφολογικά στοιχεία των περιοχών. Στην εφαρμογή LearningApps.org και σε πραγματικό χάρτη της Σουηδίας, οι μαθητές προσπάθησαν να ταιριάξουν τις πόλεις με τις αντίστοιχες εικόνες. Αν και η εργασία ήταν δύσκολη, οι μαθητές τα κατάφεραν πολύ καλά.
Τελευταία
μας δραστηριότητα από το ταξίδι μας στην Σουηδία ήταν η δημιουργία ατομικού
επιτραπέζιου παιχνιδιού, όπου ο κάθε μαθητής ρίχνοντας το ζάρι οδηγεί το πιόνι
του , που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Νιλς Χόλγκερσον, στην Λαπωνία. Άλλη
παραλλαγή του παιχνιδιού αποτελεί η ενασχόληση με το επιτραπέζιο δύο μαθητών,
όπου ανταγωνιστικά προσπαθούν να φτάσουν τον δικό τους ο καθένας Νιλς στην
Λαπωνία. Το αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι ενθουσίασε τα παιδιά.
και συνεχίζουμε...
Ceci est exactement ce que je cherchais!
ΑπάντησηΔιαγραφήJ'aimeras ton blog, ont très bon article.
Je viens de mettre un lien sur mon blog. Blogueur www.eblogueur.blogspot.com
Thank you Thais Melo for your good words!!! I'd like to see you again here!!
Διαγραφή