Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μιας και την συγκεκριμένη ημερομηνία υιοθετήθηκε η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού από την παγκόσμια κοινότητα (https://www.unicef.gr).
Στο ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα "Together for our world" ασχοληθήκαμε με αυτήν την τόσο σπουδαία ημέρα, με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, ν' αντιληφθούν πως όλα τα παιδιά της γης έχουν τα ίδια διακαιώματα, να γνωρίσουν την Unicef και το σπουδαίο έργο που επιτελεί..
Διαβάσαμε το παραμύθι "Τα δικαιώματα των παιδιών" από το υλικό της Unicef, όπου η μάγισσα Αντιδικαιωματούλα έκλεψε τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά με την βοήθεια της καλής τους φίλης της Unicef, τα δικαιώματα των παιδιών γράφτηκαν στο χρυσό βιβλίο.
Με την χρήση του επιδαπέδιου ρομπότ Beebot παίξαμε ένα ομαδικό παιχνίδι τύπου "φιδάκι" και οδηγήσαμε την μελισσούλα μας στην Unicef. Κάθε φορά που η μελισσούλα σταματούσε στην μάγισσα Αντιδικαιωματούλα πήγαινε 5 βήματα πίσω, ενώ στα δικαιώματα των παιδιών προχωρούσε 3 βήματα μπροστά. Τελικά, τα καταφέραμε να φτάσει η μελισσούλα στον τελικό μας στόχο, την Unicef!
Από το ίδιο υλικό της Unicef "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" τα παιδιά άκουσαν διάφορες αφηγήσεις παιδιών από υπανάπτυκτες χώρες και συνειδητοποίησαν τις ανάγκες και τις ελλείψεις τους σε βασικά αγαθά.
Τα παιδιά έπαιξαν και ομαδικά ένα γλωσσικό παιχνίδι αντιστοίχισης λέξεων. Όλα τα δικαιώματα των παιδιών υπήρχαν μέσα στο κάστρο και έπρεπε να βρουν την ίδια λέξη, να την σύρουν και να την τοποθετήσουν μέσα στο κάστρο.
Φτιάξαμε και μία αφίσα, όπου ο καθένας ζωγράφισε τον εαυτό του..τόσο διαφορετικοί, αλλά με τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα..
Ακολούθησαν οι συνεργατικές μας δράσεις στο
e-twinning πρόγραμμά μας "Together for our world", που ενθουσίασαν τα παιδιά.
1.Το Βιβλίο των Δικαιωμάτων των Παιδιών με τα Rabbits!
Ανακαλύψαμε τα βασικά δικαιώματα των παιδιών χάρη στα Rabbids! Κάναμε κλικ σε κάθε Rabbid και προσθέσαμε την γραπτή και ηχητική εγγραφή του δικαιώματος των παιδιών στις παρακάτω εικόνες, που μετατράπηκαν σε πολυμεσικές μέσω του thinglink.com
Έτσι, τα παιδιά είχαν την δυνατότητα ν' ακούσουν και να δουν γραμμένα τα δικαιώματά τους και σε άλλες γλώσσες.
2.Το καλλιτεχνικό μας άλμπουμ με αυτοπροσωπογραφίες.
Για την ενίσχυση της δημιουργικότητας των παιδιών, του δικαιώματός τους στην έκφραση, του δικαιώματός τους στην ταυτότητα, οι μαθητές δημιούργησαν συνεργατικά ένα συλλογικό καλλιτεχνικό λεύκωμα με τα πορτραίτα τους. Η συλλογική αυτή εργασία υλοποιήθηκε στο storyjumper.com
3.Η συλλογική μας ιστορία για τα δικαιώματα των παιδιών.
Ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας πίνακα ζωγραφικής μεταξύ όλων αυτών που αναφέρονται στα δικαιώματα του παιδιού στο easypolls.com
Μετά την ψηφοφορία ο αγαπημένος πίνακας ζωγραφικής των παιδιών ήταν :
Με αφορμή αυτόν τον πίνακα όλα τα μέλη του προγράμματος γράψαμε στο ΜeetingWords.com μία ιστορία...
και στο τέλος ζωγραφίσαμε την ιστορία σε φύλλο εργασίας
4. Οι εορτασμοί και τα έργα του σχολείου μας.
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν σε κάθε σχολείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναρτήθηκαν σε πίνακα padlet και έτσι μοιράστηκαν με τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος.
5.Ας παίξουμε με τους πίνακες ζωγραφικής των δικαιωμάτων σαν παζλ
Με τους πίνακες ζωγραφικής δημιουργήσαμε online puzzles στο jigsawplanet.com
και συνεχίζουμε...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου